Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

EKOLOGISKA PRODUKTER

Spendrups kör eko på riktigt – alla ingredienser i vår öl är ekologiska; malten, humlen och jästen.

  Spontant kan ekologiskt låta rakt igenom bra. Ekobönder är ju väldigt försiktiga med kemiska bekämpningsmedel och ekologisk odling tär inte på miljön och den biologiska mångfalden så som konventionell odling kan göra. Men det finns utmaningar – ofta krävs mer mark och det kan också leda till ökade utsläpp från jordbruksmaskiner. Samtidigt går det att utveckla ekologisk odling. Dessutom kan ekoodling ha positiva effekter på konventionell odling, bland annat genom nya odlingsmetoder. Därför välkomnar Spendrups den ökade efterfrågan på ekologiska produkter och gör vårt bästa för att möta den.

  • 12 miljoner liter ekologisk öl producerad 2021
  • 139 ekologiska viner i Spring Wine & Spirits sortiment
  • 100% av Spendrups bryggerier är certifierade för att brygga ekologisk öl

  Spendrups övergripande mål är att:

  • Vara marknadsledare på ekologisk öl

  Läs om årets mål och resultat här

  Större ekosortiment

  Spendrups är inte bara störst i Sverige – vi är det bryggeri i världen som producerar mest helt ekologisk öl (det vill säga enbart med ekologiska ingredienser).

  Under året utökades vårt redan omfattande utbud ekologiska produkter med tre ölsorter från Melleruds (Melleruds 44 cl burk, Melleruds Julöl och Melleruds Mästarpilsner i samarbete med Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020) samt Mariestads Höstbrygd.

  Under 2021 bryggde Spendrups 12,6 (12,3) miljoner liter ekoöl. Dessutom är Spendrups marknadsledare på ekologisk öl på Systembolaget med en volymandel på 50,9 (47,5) procent.

  Utöver öl erbjuder Spendrups ekologiskt vin. Under året hade vi 139 (124) ekoviner i sortimentet. Det motsvarar 19 (20) procent av Spendrups totala försäljning av vin.

  Omställning till eko

  Gotlands Bryggeri konverterade ett antal produkter från konventionella till ekologiska, bland annat Wisby Weisse EKO.

  För att hålla och stärka vår position krävs att vi lyckas säkra tillräckligt med ekologisk råvara. Sedan flera år har vi jobbat med våra leverantörer för att öka den ekologiska odlingen av maltkorn. På så vis har vi lyckats fyrdubbla Spendrups produktion av ekologisk öl på bara sex år.

  Preppat för ekoproduktion

  Spendrups utvecklingsbryggeri i Vårby fick sin ekocertifiering i slutet av 2020 och bryggde sin första ekologiska öl under 2021. Bryggeriet i Grängesberg är certifierat för ekologisk produktion sedan många år. Nu kan alla Spendrups-bryggerier brygga ekologisk öl.

  Bland kommande lanseringar märks årets Melleruds Mästarpilsner med och utan alkohol­. Produkten tas fram i samarbete med Årets Kock 2021, Gustav Leonhardt och kommer bryggas i en limiterad upplaga. 

  Vi fortsätter satsningen på ekologisk öl, både genom att ta fram nya produkter och att konvertera konventionella till ekologiska.