Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

HÄLSA

Spendrups strävar efter att erbjuda dryckes­upplevelser i världsklass, med omtanke om hälsan. 

  Ölintresset har exploderat. Det finns fler bryggerier än någonsin och många testar nya ölsorter ute eller hemma, eller brygger själva. Vi älskar öl och vi älskar att Sverige gör det!

  Men vi är mer än ölentusiaster. Vi brinner för allt som har med genuina dryckes­upplevelser att göra. Utöver öl producerar vi läsk, vatten, funktionella drycker och cider. Genom dotterbolaget Spring Wine & Spirits är vi en ledande importör och distributör av vin. Dessutom: Spendrups utvecklar nya drycker med mindre eller noll alkohol­ och socker, för att möta konsumenternas intresse för hälsa.

  Fritt från alkohol­

  Spendrups verkar för en sund inställning till och måttfull konsumtion av alkohol­. Alkohol­fritt är en central hållbarhets­fråga eftersom en osund alkohol­kultur bidrar till mänskligt lidande och omfattande samhällskostnader. Därför utvecklar och erbjuder Spendrups högkvalitativa och smakrika alternativ till alkohol­haltiga drycker. Bland annat har vi satsat på att få fram riktigt god alkohol­fri öl och jobbar intensivt med andra drycker.

  Noll socker

  Intresset för läsk utan socker är stort och det är zero-dryckerna som gör att läskkategorin växer i Sverige. Spendrups erbjuder flera varianter och bästsäljarna är Trocadero Zero och Loka Crush, med 60 procent mindre socker än vanlig läsk. 

  Sockerfri läsk i Sverige

  +200%

  sedan 2012

  Spendrups övergripande mål är att:

  • Erbjuda ett brett sortiment av alkohol­fria alternativ
  • Erbjuda ett brett sortiment av produkter med mindre eller inget socker

  Läs om årets mål och resultat här

  Breddat ölutbud

  Under året pågick Spendrups produktutveckling för fullt och vi lanserade ett antal alkohol­fria drycker. Årets Kock-ölen Melleruds Mästarpilsner lanserades i alkohol­fri version i begränsad upplaga på Systembolaget och valda restauranger. På Systembolaget återlanserades Pistonhead Flat Tire Alkohol­fri. Nya Mariestads Alkohol­fri Sommarbrygd erbjöds via dagligvaruhandeln. Vi tog också fram en alkohol­fri Pistonhead Kustom Lager för export samt importerade Beaverton Lazer Crush Alcohol Free från Storbritannien till Systembolaget och Menabrea Alkohol­fri 0,0 från Italien till restaurang.

  Investering i alkohol­fritt

  Vi beslutade att investera i en anläggning för avalkohol­isering till Spendrups utvecklingsbryggeri som flyttar till Länna utanför Stockholm under sensommaren/hösten 2022. Den nya anläggningen kommer att effektivisera utvecklingen av alkohol­fria drycker.

  Nytt för nyfikna

  Många är intresserade av andra alkohol­fria drycker än öl, men det är svårt att skapa riktigt bra vin utan alkohol­. Därför tog Spendrups ett nytt grepp och utgick från te istället för druvor. Resultatet blev Lazy Estate som lanserades i början av 2021 på Systembolaget och restaurang. Under året lanserades två produkter: Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint och Lazy Estate Sparkling Tea Pink Grapefruit & Pear. Drycken fick ett fint mottagande och vi ser stor potential för Lazy Estate. Nästa lansering sker i början av 2022, håll utkik!

  Ökad efterfrågan under 2021

  Drycker utan alkohol­ eller socker växer inom daglig- och servicevaruhandeln. Under 2021 växte alkohol­fri öl med 11 (7) procent och sockerfri läsk med 14 (1) procent. Spendrups tillväxt inom alkohol­fri öl var något svagare än marknaden; 8 (6) medan tillväxten inom sockerfri läsk var starkare, 21 (20) procent.

  Noll på första plats

  Inom läsk fortsätter Spendrups utveckla och prioritera zero-drycker. Då vi marknadsför läsk är det alltid med zero-produkten som avsändare. Under 2022 kommer en Loka Crush med ny smak. Loka Crush riktar sig främst till barnfamiljer som vill hålla nere sockerintaget.

  Under 2022 kommer fokus fortsatt att ligga på produktutveckling inom alkohol­fritt, både öl och andra välsmakande drycker till mingel och måltid. Inom läskkategorin gäller fortsatt fokus på zero och mindre socker.