HÅLLBARHETSMÅL
Här kan du läsa om Spendrups alla hållbarhetsmål till och med 2022.

Hållbarhetsmål för våra fokusområden
Övergripande mål
- Fossilfri produktion och fossilfria inrikestransporter till 2025
Mål 2021 | Utfall 2021 | Mål 2022 |
---|---|---|
Minska koldioxidutsläppen i produktionen: 0 g CO2/liter producerad dryck (scope 1) | 0 | 0 |
100% fossilfri andel i egna transporter | 100% | 100% |
80% fossilfri andel i inrikestransporter | 66% | 80% |
Fossilfria service- och tjänstebilar: 90% tankar grön diesel | 90% | 90% |
Sätta mål för att minska klimatpåverkan i vår värdekedja | Mål satta inom ramen för nya Hållbarhetsstrategin | Mål antagna av Science Based Target Initiative |
Globala målen
Hållbar energi för alla
Delmål 7.2: Till 2030 väsentligen öka andelen förnybar energi i den globala energimixen
Delmål 7.3: Till 2030 fördubbla den globala förbättringstakten vad gäller energieffektivitet
Bekämpa klimatförändringarna
Delmål 13.3: Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar
Förbättra utbildningen, medvetenheten och den mänskliga och institutionella kapaciteten vad gäller begränsning av klimatförändringarna, klimatanpassning, begränsning av klimatförändringarnas konsekvenser samt tidig varning.
Cirkulär och smart resursanvändning
Övergripande mål
- Effektiviseringar i bryggeriet vad gäller svinn, vatten och energi
- Öka självförsörjningsgraden på energi
- Öka mängden återvunnet material och biobaserat material i våra förpackningar, samt minska mängden material
Mål 2021 | Utfall 2021 | Mål 2022 |
---|---|---|
Energieffektivisering: 0,32 kWh/liter producerad dryck | 0,34 | 0,33 |
Vatteneffektivisering: 3,5 liter/liter producerad dryck | 3,4 | 3,5 |
Minskat svinn: -10% | -10% | -10% |
Öka självförsörjningsgraden på energi: 80% nyttjandegrad av drav och biogas | 62% nyttjandegrad av drav, 28% nyttjandegrad av biogas | 80% |
Öka mängden återvunnet material och biobaserat material i våra förpackningar Minska mängden material | Flera projekt genomförda, läs mer under "Förpackningar" | Optimeringsprojekt och lansering av ny biobaserad sekundärförpackning |
Globala målen
Mål 6: Rent vatten och sanitet
Delmål 6.3: Till 2030 förbättra vattenkvaliteten genom att minska föroreningar, stoppa dumpning och minimera utsläpp av farliga kemikalier och material, halvera andelen obehandlat avloppsvatten och väsentligt öka återvinningen och en säker återanvändning globalt.
Delmål 6.4: Till 2030 väsentligt effektivisera vattenanvändningen inom alla sektorer samt säkerställa hållbara uttag och en hållbar försörjning med sötvatten för att angripa vattenbristen och väsentligt minska det antal människor som lider av vattenbrist.
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
Delmål 12.2: Senast 2030 uppnå en hållbar förvaltning och ett effektivt nyttjande av naturresurser.
Delmål 12.3: Till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, samt minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Delmål 12.5: Till 2030 väsentligt minska mängden avfall genom att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall.
Hållbar dryckeskultur
Övergripande mål
- Minimera antalet skadade konsumenter (nollvision)
- Brett utbud av alkoholfria alternativ samt produkter med lägre sockerhalt
- Ledande på ekologiskt öl
Mål 2021 | Utfall 2021 | Mål 2022 |
---|---|---|
Minimera antalet skadade konsumenter | 15 fall av skador | Minimera antalet skadade konsumenter |
Bredda utbudet av alkoholfria alternativ samt produkter med lägre sockerhalt | Flertalet lanseringar under 2021 | Breddat utbud |
Ledande på ekologiskt öl | Marknadsledande på Systembolaget | Ledande på ekologiskt öl |
Globala målen
Mål 3: Hälsa och välbefinnande
Delmål 3.5: Stärka insatserna för att förebygga och behandla drogmissbruk, inklusive narkotikamissbruk och skadligt alkoholbruk.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
Delmål 15.5: Vidta omedelbara och betydande åtgärder för att minska förstörelsen av naturliga livsmiljöer, hejda förlusten av biologisk mångfald och skydda och förebygga utrotning av hotade arter.
Ansvarsfullt företagande
Övergripande mål
- Lika rättigheter och möjligheter för alla som arbetar på Spendrups
- Trygg och säker arbetsmiljö för alla medarbetare
- Rättvis och hållbar leverantörskedja
Mål 2021 | Resultat 2021 | Mål 2022 |
---|---|---|
30% kvinnor totalt på Spendrups | 30% kvinnor i ledande befattningar, 29% kvinnor på Spendrups | Mål 2025: 33% kvinnor totalt och 35% kvinnliga chefer |
Mångfald i medarbetarundersökning: 83 | 81 | 83 |
Nollvision för arbetsplatsolyckor | 16 olyckor med sjukskrivning | Nollvision |
Arbetsmiljö i medarbetarundersökning: 75 | 75 | 77 |
95% prioriterade leverantörer godkända | 100% | 96% |
Globala målen
Mål 5: Jämställdhet mångfald
Delmål 5.1: Avskaffa alla former av diskriminering av alla kvinnor och flickor överallt.
Delmål 5.5: Tillförsäkra kvinnor fullt och faktiskt deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet.
Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Delmål 8.5: Senast 2030 uppnå full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive ungdomar och personer med funktionsnedsättning, samt lika lön för likvärdigt arbete.
8.8: Skydda arbetstagarnas rättigheter och främja en trygg och säker arbetsmiljö för alla arbetstagare, inklusive arbetskraftsinvandrare, i synnerhet kvinnliga migranter, och alla människor i otrygga anställningar.
Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Delmål 17.16: Stärka det globala partnerskapet för hållbar utveckling och komplettera det med partnerskap mellan flera parter som mobiliserar och utbyter kunskap, expertis, teknik och finansiella resurser, för att bidra till att målen för hållbar utveckling nås i alla länder, i synnerhet utvecklingsländer.