Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

I FOKUS: RESTALKOHOL TILL HANDSPRIT

"Att göra handsprit av restalkohol var inte enkelt men så klart väldigt givande."


Raimo Liikamaa, bryggmästare i Grängesberg 

Från öl till handsprit under pandemin

Grängesberg producerar 8 miljoner alkoholfri öl om året. Alkoholen separeras i slutet av processen och kvar blir runt 650 000 liter restprodukt i form av etanol. Normalt används etanolen till biogasutvinning men 2020 var som bekant allt annat än ett normalt år.

Bryggmästare Raimo Liikamaa och hans kollegor i Grängesberg kom på att etanolen borde kunna göra nytta på annat håll.

- Vi gjorde handsprit och ytdesinfektion. Det var inte enkelt men så klart väldigt givande. Till exempel så får teknisk sprit inte gå att dricka, det är ett lagkrav. Man måste tillsätta särskilda ämnen och de har varit väldigt svåra att få tag på, förklarar Raimo.

Spendrups började med att leverera en provbatch på 360 liter och skalade sedan upp till 1 000 liter i veckan. Totalt blev det 14 000 liter, och leveranserna gick till vård och omsorg i Region Dalarna och Region Örebro samt äldreomsorgen i Hällefors, Rättvik, Ludvika och Mora. Hjälpen var mycket uppskattad – vården hade stora problem med leveranser. Exempelvis ledde samarbetet med Spendrups till att Rättviks kommun aldrig fick brist på vare sig handsprit eller ytdesinfektion.