Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

I FOKUS: SVINN MOT MATFATTIGDOM

"Tillsammans bekämpar vi matfattigdom med donerat svinn och överskott."


Ida-Lina Frisell, butikschef MatRätt

MatRätt och Spendrups bekämpar matfattigdom med svinn

I början av 2020 drog Spendrups igång initiativet 1 000 goda idéer där vi sökte efter förslag på hur vi kan skapa miljönytta, både i och utanför Spendrups verksamhet. Vi var ute efter allt från smarta lösningar i vardagen till stora projekt på samhällsnivå. 

En av de första idéerna hörde också till de bästa – att inleda ett samarbete med MatRätt. MatRätt är en ny social supermarket som öppnade på Flatås Torg i Göteborg i våras. Affären drivs av Räddningsmissionen och säljer livsmedelssvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom.   

Alla är välkomna att handla hos MatRätt men butiken finns framförallt till för medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga mataffärer. Idag har MatRätt 3 700 medlemmar som handlar till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris.  

Samarbetet går ut på att Spendrups varje månad skänker Loka med kort bäst-före-datum till butiken. I december donerade vi också julmust då vi hade ett överlager eftersom många restaurangkunder ställde in sina julbord.

”Vårt mål är att erbjuda ett så brett sortiment som möjligt och den största utmaningen är att veta vad vi kan erbjuda från dag till dag. Här föregår Spendrups med gott exempel – vi kan känna oss trygga med regelbundna donationer av läsk och vatten”, berättar Ida-Lina Frisell som är butikschef på MatRätt. 

Totalt donerade Spendrups cirka 30 000 flaskor dryck till MatRätt under 202 och samarbetet fortsätter.

”Vi visar hur företag och det idéburna kan kroka arm för att komma åt samhällets utmaningar. Tillsammans bekämpar vi matfattigdom med donerat svinn och överskott”, säger Ida-Lina.