Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

I FOKUS: FRAMTIDENS TRANSPORTER

Utvecklingen i transportsektorn har gått snabbt de senaste åren och det är viktigt att vi är med. 

Martin Valdemarsson, chef supply chain 

3 frågor till Martin Valdemarsson, chef supply chain, på Spendrups

Det händer mycket inom hållbara transporter, i hela branschen och i Spendrups. Martin Valdemarsson ger sin syn på det hela.

Ni ska gå från att tanka HVO i egna lastbilar till att också testa andra drivmedel. Hur tänker ni kring det?

- Vi har arbetat med hållbarhet i vår transportkedja under lång tid och kommit långt. Framöver tror vi att flera drivmedelstyper kommer behövas för att vi och andra i branschen ska klara sina klimatmål. Teknikutvecklingen går snabbt och det finns bra alternativ som fungerar i vårt varuflöde. Ett exempel är batteridrivna lastbilar. Det är mot denna bakgrund som vi nu tar nästa steg och breddar vår fordonspark.

Vilka utmaningar ser du i transportsektorn framåt och hur tar ni er an dem?

- Utvecklingen har gått snabbt de senaste åren och det är viktigt att vi är med. Lastbilar som går på biogas och el blir allt vanligare och fyller en viktig roll i hållbarhets­arbetet. En utmaning här är infrastrukturen för att tanka eller ladda dessa fordon. Utbyggnaden av stationer behöver gå snabbt och täcka hela Sverige. Näringsliv och politik behöver samverka för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

En annan utmaning är priser och skatteregler för biodrivmedel som till exempel HVO100. Bränslepriserna har ju ökat kraftigt senaste tiden samtidigt som biodrivmedel har en skattesubvention som inte är långsiktig. Det skapar stor osäkerhet kring prislappen på klimatvänliga transporter framöver. Här efterlyser vi mer långsiktighet och med detta bättre förutsättningar för att kunna driva ett aktivt klimatarbete.

Du som chefar över supply chain – vad vore ditt drömprojekt?

- Att nå en helt klimatneutral verksamhet. Det vore fantastiskt kul!