Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

Vi främjar mångfald, inkludering och en sund alkohol­konsumtion

Genom vårt samhällsengagemang vill vi skapa sociala sammanhang som har betydelse för lokalsamhället, våra medarbetare och deras familjer.

Vårt engagemang går ut på att stödja föreningsliv och fritidsaktiviteter där vi verkar – i Grängesberg, Hällefors, Visby och Stockholm med omnejd. Vi stödjer föreningar och ideella organisationer ekonomiskt och med våra produkter.

Organisationerna som valts ut ska matcha Spendrups värderingsmässigt, ha koppling till orterna där Spendrups verkar och i första hand vända sig till barn och ungdomar.

De olika projekten har fokus på mångfald och inkludering i samhället. Spendrups har i flera år arbetat mot extremism, främst lokalt i Grängesberg och Ludvika och är med och finansierar en doktorstjänst på Dalarnas Högskola i ämnet. Spendrups har också ett nära samarbete med Matmissionen (Stadsmissionen) och MatRätt (Räddningsmissionen). Det är så kallade sociala supermarkets dit vi skänker stora mängder dryck med kort bäst före datum.

Tillsammans med våra branschföreningar medverkar vi i initiativ som ska främja en sund alkohol­konsumtion.

Spendrups ingår också i branschföreningar, branschforum och organisationer för hållbart företagande.

Rocka sockorna

Trocadero samarbetar med Svenska Downföreningen och initiativet Rocka sockorna. Den 21 mars varje år, på världsdagen för Downs syndrom, tar vi på oss udda sockor för att hylla olikheter och uppmärksamma allas värde.

Visste du att?

50 procent av intäkterna från Trocaderos webbshop under mars månad gick till Svenska Downföreningens arbete. Under året fick Rocka sockorna extra synlighet genom en kampanj i cirka 350 dagligvarubutiker. Under 2022 skänktes 292 765 kr till Svenska Downföreningen.

Loka Heroes

Vårt största samhällsinitiativ har länge varit Loka Heroes som Spendrups drivit i samarbete med Svenska Basketbollförbundet (SBBF). Initiativet handlar om att fler barn och unga ska få möjlighet att spela basket. Intresset hos unga är stort, men långt ifrån alla har en klubb eller en engagerad ledare där de bor. Loka Heroes har varit ett viktigt initiativ för att främja hälsa, mångfald och inkludering.

Under 2022 har Loka Heroes satsat stort på att utveckla initiativet Ballers on Wheels – rullstolsbasket för barn och unga. Under året har det startats upp ytterligare ett lag i Sundsvall, vilket innebär att det nu finns åtta rullstolsbasketlag i Sverige. Loka Heroes har dessutom genomfört de två första Ballers on Wheels Camp, där lagen träffats för att spela matcher, få inspirationsföreläsningar och träffa nya kompisar.

Loka Heroes har varit en långsiktig satsning som pågått under sju år. 2022 avslutades projektet under landskampen i Stadium Arena i Norrköping där alla Heroes samlades för en sista alumniträff. Där fick de ta emot stående ovationer när de hyllades i halvtid samtidigt som Loka Heroes-flaggan hissades i taket.

Support till föreningslivet

Under året sponsrade Spendrups en rad föreningar inom många idrotter – exempelvis bandy, handboll, hockey, motocross, ridning och skidåkning. Föreningarna är hemmahörande i Ludvika, Smedjebacken, Hällefors och Filipstads kommuner.

Vi uttryckte också vårt engagemang för föreningslivet genom att åka skidor i Fjällberget i Grängesberg och genom att springa flera motionslopp. Våra medarbetare har också fått möjlighet att delta i ett antal prova-på-aktiviteter, bland annat ridning och golf.

Gasoline Revival

Spendrups ingår i projektet BID Grängesberg (Business Improvement District) med målet att göra Grängesberg mer attraktivt. Projektet är avslutat, men lever vidare genom eldsjälar som arbetar under namnet Mitt Grängesberg.

I Grängesberg har vi under 2022 bidragit till utsmyckningen av orten genom ett konstverk som skapats av gamla ölfat. Spendrups har även sponsrat ett antal aktiviteter på orten, såsom familjeunderhållning i Cassels konserthus och Gasoline Revival, ett nostalgievent på gruvområdet.

Spendrups är aktieägar­e i det sociala företaget Disponentparken. Vi samarbetar med Teknikcollege Dalarna och flera andra skolor, stödjer Ung Företagsamhet i Grängesberg och tar emot praktikanter från olika utbildningar.

Ung företagsamhet (UF)

Varje år delar vi ut Familjen Spendrups stipendium till en nytänkande, ung entreprenör. Vinnaren tilldelas 50 000 kronor för att utveckla sitt företag och får dessutom en inbjudan till Spendrups huvudkontor för att träffa företagsledningen och medlemmar i familjen Spendrups.

2022 års vinnare är Emil Falk som startat företaget Noll Deponi UF, som senare bytt namn och bolagsform till WindowGlass Recycling AB. Noll Deponi UF har också vunnit SM och EM i tävlingen Europas bästa innovation för sin maskin som kan separera glas från fönster- och dörrkarmar. Tekniken gör det möjligt att minska glasdeponin med 50 procent.

Varje år deltar flera medarbetare från Spendrups i juryarbetet i den stora nationella UF-tävlingen vars vinnare går vidare till den europeiska tävlingen.

Spendrups stöttar forskning inom extremism

Tillsammans med Hitachi Energy (tidigare ABB) är Spendrups med och finansierar ett doktorandprojekt om våldsbejakande extremism på Högskolan Dalarna. Projektets syfte är att öka kunskapen om hur samhället ska jobba med förebyggande insatser mot ideologiskt motiverad och våldsutövande extremism i Dalarna.

Projektet är sprunget ur det engagemang som uppstod i samband med NMR-demonstrationen i Ludvika våren 2018. Spendrups var en av många aktörer som anslöt till initiativet mot antidemokratiska rörelser i regionen. Engagemanget är lika starkt idag som våren 2018.

Spendrups bekämpar matfattigdom med svinn

Sedan 2020 har Spendrups ett samarbete med MatRätt i Göteborg som säljer livsmedels­svinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. Idag finns det två butiker som drivs av organisationen Räddningsmissionen.

Alla är välkomna att handla hos MatRätt, men butiken finns framför allt till för de medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga mataffärer. Idag har MatRätt 3 700 medlemmar som handlar varor till en tredjedel eller mindre av det vanliga butikspriset. 

Varje månad skänker Spendrups Loka eller andra alkohol­fria drycker med kort bäst-före-datum till butiken. Spendrups har också ett liknande samarbete med Matmissionen i Stockholm som drivs av Stadsmissionen tillsammans med dagligvaruhandeln. Matmissionen har totalt åtta butiker i Stockholm.

Samarbete med Nattvandrarna

Spendrups stöttar Nattvandrarna Sverige sedan många år tillbaka. Nattvandring finns till för unga som är ute på kvällar och nätter. Volontärer som är över 25 år och goda förebilder finns till hands för att sätta gränser, skapa trygghet och ge stöd och hjälp när det behövs. De förebygger kriminalitet såsom skadegörelse, våld och drogmissbruk.

Utöver ekonomiskt stöd bidrar Spendrups regelbundet med dryck, genom att skicka Loka-flaskor till olika delar av landet där Nattvandrarna verkar.

Prata om Alkohol­ och Drinkwise

Genom våra branschorganisationer Sveriges Bryggerier och SVL (Sprit & vinleverantörerna) driver vi två projekt: Prata Om Alkohol­ och Drinkwise.se.

Prata Om Alkohol­ är ett utbildningsinitiativ som inkluderar skolmaterial­, särskilda projekt och aktiviteter. Projektet syftar till att senarelägga ungdomars eventuella alkohol­debut och att ge dem ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol­.

Initiativet bygger på en idé om opinionsbildning och dialog där förändrade attityder kring alkohol­ och konsumtion lyfts fram som mer effektivt än pekpinnar och lagstiftning.

Exempel på saker som Prata om Alkohol­ arbetat med under 2020-2022:

  • Rapport med Ungdomsbarometern om varför allt färre unga dricker alkohol­
  • Nationell filmtävling för elever
  • Lansering av ett nytt utbildningsmaterial­ – Tonårshjärnan
  • Helsingborg stads SANDT-podd intervju med Prata om Alkohol­

Initiativet Drinkwise är en del av den europeiska satsningen responsibledrinking.eu, där dryckes­branschen tar ett gemensamt ansvar för konsumentinformation. Alkohol­drycker är en del av vår måltidskultur och för många en del av en komplett måltidsupplevelse. Det är viktigt att värna om. Samtidigt är alkohol­konsumtion förknippat med risker.

Med hemsidan Drinkwise.se vill vi tillhandahålla en tankeväckande plattform för information, diskussion och reflektion om attityder kring alkohol­ och hur alkohol­ ska konsumeras på ett ansvarsfullt sätt. Genom internationell samverkan och dialog vill vi verka för ett ansvarsfullt och personligt hållbart förhållningssätt till alkohol­.