Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

Ekologiskt på riktigt

Spendrups är inte bara störst i Sverige – vi är det bryggeri i världen som producerar mest ekologisk öl med 100% ekologiska ingredienser. Vårt övergripande mål är att vara marknadsledare på ekologisk öl.

Vi jobbar långsiktigt i våra satsningar på ekologiskt. Det är viktigt för oss eftersom det minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel och för att ekologisk odling inte tär på miljön och den biologiska mångfalden så som konventionell odling kan göra. Men det finns en del utmaningar – ofta krävs mer mark och det kan också leda till ökade utsläpp från jordbruksmaskiner.

Samtidigt går det att utveckla den ekologiska odlingen som också ger effekter på konventionell odling, bland annat genom nya odlingsmetoder. Därför välkomnar Spendrups den ökade efterfrågan på ekologiska produkter och gör vårt bästa för att möta den.

Utöver öl erbjuder Spendrups också ekologiskt vin. Under året hade vi 139 (124) ekoviner i sortimentet. Det motsvarar 21(19) procent av Spendrups totala försäljning av vin.

Omställning till eko

Under 2022 har vi fattat beslut om att konvertera ett antal konventionella ölsorter för Gotlands Bryggeri till eko. Det inkluderar Wisby Påsk, Wisby Kloster och Wisby Jul Alkohol­fri Eko till julen 2023. För att behålla och stärka vår position krävs att vi lyckas säkra tillräckligt med ekologiska råvaror. Sedan flera år har vi jobbat med våra leverantörer för att öka den ekologiska odlingen av maltkorn. På så vis har vi lyckats fyrdubbla Spendrups produktion av ekologisk öl på bara sex år.

Under 2022 bryggde Spendrups 12,6 miljoner liter ekoöl. Dessutom är Spendrups marknadsledare på ekologiskt öl på Systembolaget med en volymandel på 50,9 procent.

Preppat för ekoproduktion

Bryggeriet i Grängesberg är certifierat för ekologisk produktion sedan många år. Under 2022 har vi flyttat vårt utvecklingsbryggeri från Vårby till nya lokaler i Länna. Detta innebär att vi måste göra om ekocertifieringen för det nya bryggeriet, vilket kommer ske tidigast 2023.