Hoppa till huvudinnehållTill navigationTill sök
Spendrups

Nya dryckes­alternativ i världsklass

Spendrups strävar alltid efter att erbjuda dryckes­upplevelser i världsklass. Med omtanke för hälsan erbjuder vi ett brett sortiment av alkohol­fria produkter och produkter med mindre eller inget socker.

Intresset för öl har ökat betydligt under de senaste åren. Det finns fler bryggerier än någonsin och många testar nya ölsorter ute eller hemma, eller brygger själva. Vi älskar öl och vi älskar att Sverige också gör det! Men vi är mer än ölentusiaster. Vi brinner för allt som har med genuina dryckes­­upplevelser att göra. Utöver öl producerar vi läsk, vatten, funktionella drycker och cider.

Genom dotterbolaget Spring Wine & Spirits är vi en ledande importör och distributör av vin. Dessutom utvecklar vi nya drycker med mindre eller noll alkohol­­ och socker, för att möta konsumenternas ökade intresse för hälsa.

Fritt från alkohol­­

Spendrups verkar för en sund inställning till, och måttfull konsumtion av, alkohol­. En osund alkohol­kultur bidrar till mänskligt lidande och omfattande samhällskostnader. Därför utvecklar vi högkvalitativa och smakrika alternativ till alkohol­haltiga drycker. Bland annat har vi satsat på att få fram riktigt god alkohol­fri öl och jobbar intensivt med andra drycker.

Nytt för nyfikna

Många är intresserade av andra alkohol­fria drycker än öl, men det är svårt att skapa riktigt bra vin utan alkohol­. Därför tog Spendrups ett nytt grepp och utgick från te istället för druvor. Resultatet blev Lazy Estate som lanserades i början av 2021 på Systembolaget och på restauranger. Under 2022 lanserade vi den tredje produkten i serien, Lazy Estate Kombucha. Kombucha är ett fermenterat te som är ett alternativ till vin och passar bra framför allt till mat.

Drycker med mindre eller inget socker

Intresset för läsk utan socker är stort och det är zero-dryckerna som gör att läskkategorin växer i Sverige. Spendrups erbjuder flera varianter och bästsäljarna är Trocadero Zero, utan socker, och Loka Crush, med 60 procent mindre socker än vanlig läsk. 

Under 2022 lanserade vi Trocamust som ett alternativ till både Trocadero och Julmust. Produkten fick ett väldigt bra mottagande och sålde 5 gånger mer än vår ursprungliga prognos. Precis som på det ordinarie Trocadero-sortimentet så stod zero för mer än 50 procent av försäljningen.

Breddat ölutbud

Under året pågick Spendrups produktutveckling för fullt och vi lanserade ett antal alkohol­fria drycker. Årets Kock-ölen Melleruds Mästarpilsner lanserades i alkohol­fri och ekologisk version i begränsad upplaga på Systembolaget och utvalda restauranger.

Vår nya alkohol­fria Brutal Brewing Ship Full of IPA erbjöds via dagligvaruhandeln. Under 2023 kommer fler tillfälliga lanseringar av alkohol­fri öl från varumärket Mariestads till dagligvaruhandeln.

Investering i alkohol­­fritt

Vårt utvecklingsbryggeri har flyttat från Vårby till Länna. Tyvärr har flytten blivit försenad med minst sex månader vilket innebär att vi inte kunnat ta vår nya avalkohol­iseringsutrustning i bruk. När den nya anläggningen är igång kommer det innebära att vi kan effektivisera utvecklingen av alkohol­fria drycker ytterligare.