Hållbarhetsrisker och riskhantering
Spendrups ambition är att minska verksamhetens negativa påverkan på omvärlden och att arbeta för att skapa värde för kunder, konsumenter och övriga intressenter.
Risker och påverkan i värdekedjan
Att utgå ifrån vår värdekedja – från primärproduktion till konsument – hjälper oss att identifiera hur vi bäst kan hantera vår påverkan, hur vi skapar värde för våra intressenter samt vilka risker vi måste vara beredda att hantera. Vi utövar inflytande både uppströms och nedströms i värdekedjan men har olika grad av möjlighet att påverka i de olika stegen.
Primärproduktion
Grad av kontroll: Låg
Risker
- Bristande miljöansvar
- Bristande livsmedelssäkerhet som t.ex. råvaror som inte uppfyller våra krav
- Bristande spårbarhet
- Råvarubrist
- Bristande arbetsförhållanden och kränkningar av mänskliga rättigheter
Kontroller och policy
- Leverantörsbedömningar och kravställande
- Affärsetisk kod
Förädling
Grad av kontroll: Medium
Risker
- Bristande miljöansvar
- Bristande livsmedelssäkerhet och produktkvalitet
- Bristande arbetsförhållanden och kränkningar av mänskliga rättigheter
Kontroller och policy
- Leverantörsbedömningar och kravställande
- Affärsetisk kod
Spendrups Bryggeri
Grad av kontroll: Hög
Risker
- Resursslöseri av material och råvaror
- Utsläpp i luft och vatten
- Bristande livsmedelssäkerhet
- Bristande fysisk och psykisk arbetsmiljö
- Diskriminering
- Mutbrott och etiska brister
Kontroller och policy
- Miljöpolicy och miljöledningssystem
- Systematiskt arbete med livsmedelssäkerhet och kvalitet
- Hållbarhetsstrategi
- Interna policys kring b.la. arbetsmiljö, lika rättigheter och möjligheter
- Affärsetisk kod och utbildningar
Kund
Grad av kontroll: Medium
Risker
- Inte möta kundernas krav på hållbara produkter
- Utsläpp från transporter
- Mutbrott och etiska brister
Kontroller och policy
- Miljöpolicy och miljöledningssystem
- Systematiskt arbete med livsmedelssäkerhet och kvalitet
- Hållbarhetsstrategi
- Affärsetisk kod
Konsument
Grad av kontroll: Låg
Risker
- Inte möta konsumenternas krav på hållbara produkter
- Brister i livsmedelssäkerheten, såsom skadade konsumenter
- Osund alkoholkultur
- Negativ påverkan på hälsa
- Nedskräpning
Kontroller och policy
- Miljöpolicy och miljöledningssystem
- Systematiskt arbete med livsmedelssäkerhet och kvalitet
- Hållbarhetsstrategi
- Ansvarsfull marknadsföring
- Branschinitiativ för att främja sund alkoholkonsumtion
- Återvinningssystem via Returpack och Svensk Glasåtervinning