Spendrups Bryggeri AB

Spendrups världsetta på ekoöl!

2019 bryggde Spendrups 11,7 miljoner liter ekologisk öl. Det gör oss till världsetta. Ekologisk öl har fortsatt en stark försäljningstrend och särskilt förtjusta är vi svenskar som dricker mest ekoöl i världen. På Spendrups har vi jobbat hårt och länge för att möta den ökande efterfrågan och 2019 nådde försäljningen all-time-high.

Vi gör ekologisk öl – på riktigt

För att tillverka öl behöver man fyra råvaror: korn, vatten, humle och jäst. Tyvärr är utbudet av ekologisk humle begränsat och eftersom det knappt finns någon humleproduktion alls i Sverige importerar Spendrups all humle, framförallt från Tyskland och USA. Den ekologiska humlen köps in från Tyskland och av alla tyska humleodlingar är bara nio stycken, omkring 1 procent, ekologiska. Två av dessa levererar endast till Spendrups.

Som en följd av bristen på ekologiska råvaror får många ölproducenter dispens att använda konventionellt odlad humle i sin produktion av ekologisk öl. Man kan alltså kalla en öl för ekologisk, trots att alla råvaror inte är det.

För oss på Spendrups är inte det ett alternativ. Vi vill inte kalla något för ekologiskt om det inte är det och därför har vi valt att enbart använda 100 procent ekologiska ingredienser i våra ekoöl. För att klara av det och säkra tillgången på ekologiska produkter krävs ett gott samarbete med våra leverantörer. Vi jobbar nära dem och tecknar långa kontrakt för att trygga våra leveranser.

Vi hjälper andra bli ekologiska

Att ställa om en verksamhet till eko kan vara kostsamt och resurskrävande. Det har vi själva upplevt under alla de år vi jobbat med vår egen omställning. Vi har jobbat hårt och lärt oss mycket under resans gång. Dessa lärdomar försöker vi sprida till våra samarbetspartners och leverantörer, för att även deras verksamheter ska bli ekologiska. Vi har tidigare hjälpt en av våra humleleverantörer i deras ekoomställning, och 2019 hjälpte vi Åre Bryggcompagni att bli eko-certifierade under det gemensamma arbetet med att ta fram en ny öl inför Åre Gastronomy Week 2020.

Våra ekologiska produkter

Läs mer

Hållbarhetsresultat

Ta del av resultatet av vårt hållbarhetsarbete

Läs mer

Hållbarhetsstyrning

Ta del av väsentliga frågor, mål, värdekedja, risker med mera

Läs mer

Jag känner en stolthet över att vi har vuxit så mycket inom ekologisk öl, men särskilt stolt är jag över att våra produkter och vår produktion verkligen lever upp till vårt värdeord ÄkthetDet vi gör är på riktigt, och när vi dessutom får glädjen att hjälpa andra i sin omställning till eko är det en stor bonus”, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare. 

Cookies används för att ge en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer om våra cookies och om hur du kan avböja cookies